MALI SAOPŠTIO RADOSNE VESTI Majke dobijaju 20.000 evra !

Ukoliko supružnici odluče da grade kuću, država će im refundirati troškove do 20.000 evra, a ukoliko kupuju stan, država će im dodeljivati pomoć u ovom iznosu, Siniša Mali, ministar finansija

Nema zime za sprske majke! Nakon nekoliko paketa mera pomoći države za mlade, nezaposlene, zaposlene i penzionere, kao i za sve građane Srbije, država kreće sa najnovijom merom za podršku građanima, i to onim najvrednijim i najranjivijim – mamama i deci.
Naime, ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država dodeljivati do 20.000 evra majkama za kupovinu stana ili izgradnju kuće i da je cilj ove mere podsticanje rađanja.

– Svakoj majci koja je dobila dete od 1. januara ove godine ili će tek dobiti država pomaže tom merom – rekao je Mali za TV Prva napominjući da mera nije oročena samo na ovu godinu, da je doneta uredba i očekuje se narednih dana da se krene sa sprovođenjem pomoći.

Foto: Ministarstvo finansija
Kako je precizirao, svako ko se bude prijavio imaće mogućnost da dobije taj novac i nema starosnog ograničenja za parove.

Jedino ograničenje je da supružnici ne smeju da imaju primanja veća od proseka u Srbiji, odnosno više od 1.200 evra zajedno, a samohrane majke ne više od 600 evra.

– Želja nam je da podstaknemo pronatalnu politiku i mislim da će ovo doprineti mnogo većem broju dece i olakšati parovima stvaranje potomstva – rekao je Mali.
Prema njegovim rečima, ukoliko supružnici odluče da grade kuću, država će im refundirati troškove do 20.000 evra kao poklon, a ukoliko kupuju stan za keš ili na kredit, država će, kako kaže, u oba slučaja dodeljivati pomoć od 20.000 evra.

– Najugroženije, iz nerazvijenih delova Srbije, pomažemo i do 50 odsto vrednosti nekretnine – zaključio je Mali.

Tanjug/Strahinja Aćimović
On je najavio da će nadležno Ministarstvo za rad naknadno objaviti konkretne procedure, spisak dokumenata koje treba da se podnesu i objašnjenja o novim merama koje će se, kako je rekao, sprovoditi preko lokalnih samouprava.