Gorštak sa Golije koji ne želi ni da čuje za grad našao DEVOJKU IZ GRADA: “Kod vas je televizor stigao pre 100 godina, kod mene je zasijao 2022.”

Danijel Dane Bijorac (21) je delija sa Golije, ali za sebe kaže da je gorštak. Planina bogata bukovom šumom za neke je daleko od idealnog mesta za život, ali za junaka ove priče nema boljeg tla na kojem se može provesti život.

U epizodi “Gorštak i devojka iz grada”, autora Dalibora Žarića na RTS-u, ekipa OKO magazina posetila je Daneta koji šest godina nije sišao do sela, ostao je sam u katunu i odlučio je da se ne spušta u selo od jeseni kao i ostali iz ovog kraja.

 

“Šesta zima kako nisam silazio. Ovde nama ne treba ništa. Ni datum, ni dan, ni mesec. Mi odokativno to gledamo, prema nebu, prema bogu, kad je šta”, rekao je Danijel.

Kaže da nije hteo da radi na građevini i nije želeo da se “vere po krovovima kao verevica po bukvama, pa da povredi glavu” jer po njemu ako zapustiš selo i imanje, povratka nema. Tako je odlučio da ostane na selu.

Danijel sa Golije
Danijel sa GolijeFoto:RTS / youtube

U Danijelovom okruženju nema puta i struje. Obećano mu je da će biti uvedena struja, ali posle velikog snega proces se iskomplikovalo. Iako je srećan zbog okruženja i života koji ima, kaže da jedina stvar koja mu nedostaje je struja.

“Imam solarne panele i agregator. Kod vas u Beogradu televizor je stigao pre 100 godina. Ne znam je l tako? Kod mene je stigao 2022. godine. Ove godine je prvi put zasijao u mojoj kući”, rekao je Danije.

Za Danijela je sreća zdravlje, a novac je samo papir.

“Nemam toliko kontakta sa parama. Ne prolaze mi svaki dan kroz ruke. U gradu po ceo dan se za novčanik hvataju”, dodaje Danijel.

Gorštak i devojka iz grada počeli su zajedno da žive od 29. novembra.

Danijelova izabranica je Kristina koja ima 19 godina.

“Rekla sam mu da sam ga videla u emisiji i da je fin i kulturan. Čestitala sam mu što vodi takav život. Upoznali smo se. Rekla sam mu da bih ja došla kod njega, a on mi je rekao – aj da probamo. I tako…

Kristina Bijorac
Kristina BijoracFoto:RTS / youtube

Privuklo me je što je ozbiljan i što želi porodicu i brak. Nije neki neozbiljan i nezreo”, rekla je Kristina.

Kristina je krenula iz Sarajeva kako bi se našla sa Danijelom u Novom Pazaru. Njeni roditelji nisu znali Danijela i nisu želeli da ode od kuće, pa je morala da pobegne.

“Krenula sam u 9 i 15 ujutru, ali nisam znala da li će me on sačekati na stanici. Razmišljala sam – doći ću u drugu državu, a njega nema. Biću izgubljena i šta ću da radim, ali sačekao me je”, rekla je Kristina.

Danijel sa druge strane kaže da kao što ona nije verovala da će da je sačeka, tako ni on nije verovao da će onda doći.

“Mene bilo sramota. Ni da je poljubim pred onim svetom, nit da je ne poljubim. Drugi su ovi iz grada, oni se ne stide. Ja sam gorštak”, kaže Danijel.

Kristina je ostala nekoliko dana kod Danijela, a onda je sa svojim izabranikom otišla kod roditelja u Sarajevo da ga upoznaju. Oduševio ih je svojom pojavom i stavom. Kako je objasnio ovaj planinsko-gradski par, dobili su dobrog zeta.

Kristina je u trećem mesecu trudnoće i dete će roditi na Goliji.

“Jedino je strah jer je prvo dete i što je daleko od doktora i grada, pa šta ako se razboli. Eto to je jedino”, rekla je

Kako navodi autor epizode “Gorštak i devojka iz grada” Dalibor Žarić najčešće su zaticali muškarce koji su uglavnom ostajali neoženjeni i sami do kraja života u želji da sačuvaju svoja ognjišta.

“Sramota je da se dete rodi pod fenjerom i svećom u 21. veku. Nekada je bilo drugo vreme i drugačije se živelo, sad je već sramota da nema struje i puta”, zaključuje Danije.

Autopijac.com