EU SPREMILA PAKLENI PLAN! Potpisali važnu deklaraciju u Versaju – planiraju da prekinu zavisnost od ruskog GASA I NAFTE

Evropska komisija je ranije predložila nacrt plana da Evropa postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva pre 2030. godine.

Dvadeset sedam lidera članica Evropske unije potpisalo je u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnosti od ruskog uvoza gasa, nafte i uglja.

To će biti sprovedeno kroz smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, diversifikaciju snabdevanja, uključujući korišćenje tečnog prirodnog gasa i razvoj biogasa i tržista vodonika za Evropu.

“Versajskom deklaracijom” poziva se na ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, unapređenje interkonekcije evropskih gasnih i električnih mreža, jačanje planiranja snabdevanja u vanrednim situacijama kao i poboljšanje energetske efikasnosti.

Podsetimo, ranije ove nedelje Evropska komisija je prvo predložila nacrt plana da Evropa postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva pre 2030. godine – počevši od gasa. Ovo saopštenje dolazi nakon što je Rusija ranije zapretila da će zatvoriti svoj magistralni gasovod do Nemačke ako Zapad nastavi sa zabranom ruske nafte.

Evropa se već nekoliko meseci suočava sa povećanim cenama energenata, ali sada neizvesnost u snabdevanju, u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, pogoršava to pitanje.

“REPoverEU” će nastojati da diverzifikuje snabdevanje gasom, ubrza uvođenje obnovljivih gasova i zameni gas u grejanju i proizvodnji električne energije. Plan ima za cilj da smanji potražnju EU za ruskim gasom za dve trećine pre kraja godine.

Ranije danas, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je dužnost EU da svojim građanima obezbedi izvor energije koji će biti pouzdan i imati prihvatljivu cenu.

U tom cilju ona je najavila ”sednjoročni plan” da se do 2027. godine prekine zavisnost od ruskih energenata, a da se u kratkom roku ograniči skok cena električne energije u EU.

Autopijac.com