ČOVJEK KOJI JE OD UTAPANJA SPASIO VIŠE OD 30 LJUDI: AKO JE MATEJ UPAO U VODU

Potraga za mladićem iz Splita Matejem Perišem traje već četiri dana. Beogradska policija pretražila je svaki dio Beton hale, mjesta u sklopu kojeg se nalazi klub “Gotik”, gdje je mladić posljednji put i viđen, kada su ga kamere snimile kako ide ka ogradi šetališta.

Prema nezvaničnim informacijama, Matej je u jednom trenutku ustao od stola u klubu “Gotik” i zaputio se ka toaletu. Kako je bila velika gužva, odlučio je da izađe napolje, kada su ga nadzorne kamere posljednji put snimile da se stepenicama spušta ka vodi.

U razgovoru sa Renatom Grbićem, alasom, ugostiteljskim radnikom i čovjekom koji je spasio davaljenja 30 ljudi, portal Blic razgovarao je o slučaju nestalog Mateja Periša.

Neke kamere kažu da su vidjele kako je sišao dole. Sad, zavisi da li je pio, šta kažu drugari, ja ne znam…. Sad ovo vrijeme, primjera radi, brat i ja smo u čamcu, ribarimo, voda je velika, nadošli su oko 1,5 metara i Sava i Dunav. Ako je upao u vodu, ne znam kako je bio obučen, jeste bilo lijepo vrijeme, nije bilo hladno, to su sve neki faktori koji su mogli da ga “presjeku”, mislim na hladnu vodu. Tako dolazi do hipotermije”, kaže Grbić za “Blic”.
Činjenica da je bio dobar plivač, sportista koji je vodio zdrav život, prema njegovim riječima, nažalost nije od presudne važnosti u borbi za život tokom zimskih mjeseci.

Ma koliko da si dobar plivač, da si sportista, kad te “vrućeg” presječe hladna voda od tri stepena, automatski može da dođe do temperaturnog šoka, da srce ode “u aut”. Ako je upao u vodu, kej je ogroman, pristaju veliki brodovi, on tu nije imao gdje da izađe”, objašanjava on.
Na niskim temperaturama, prema Renatovim riječima, tijela mnogo sporije isplivavaju iz rijeke.

Sava je sad mnogo jaka i brzo teče, ako je upao u vodu, ona ga je već odnijela dole, tamo negdje ka sredini. Nije imao šanse da ispliva, da prepliva. Ako je dobar plivač, mogao je da ide uz obalu, pa da se uhvati za neki čamac, ne znam…. Za sada su sve to nagađanja. Sada je hladna voda, ako je došlo do utapanja, tijelo neće isplivati za mjesec dana. Kada su prije par godina skočile dvije djevojke iz Vranja, ja sam se igrom slučaja našao na svadbi djevojke koju sam spasio kada je imala 18 godina. Baš na taj dan, skočile su te djevojke u Dunav, tada su me zvali novinari da mi to jave. Jedna se uhvatila za baržu, druga se udavila. Sutradan se pojavio njen otac, da je tražimo. Rekao sam mu “nema ništa od toga, vjerujte mi, za mjesec, mjesec i po dana će se pojaviti”. Isplivala je nakon mjesec i nešto dana. Ako se nesretni mladić udavio, nažalost, na ovu hladnu vodu, tijelo neće isplivati brzo. Ljeti se to desi za par dana, pukne žuč i tijelo ispliva. Zimi je to sporije, bude to i po mjesec, mjesec i po, dva dana”, kaže na kraju razgovora za Blic Renato Grbić.

Autopijac.com