5 SIMPTOMA UKAZUJU NA RAK GRLIĆA MATERICE: Reagujte dok nije kasno, ako uočite OVO odmah doktoru!

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može spriječiti.

Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje – tokom ili nakon odnosa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.

Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Nastavak na sljedećoj stranici—->>

Neobičan vaginalni iscjedak

Svaka žena ima drugačiji iscjedak, stoga je bitno da primijetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promijeni, hitno se javite svom ginekologu.

Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscjetka.

Neprijatnost ili bol tokom odnosa

Bol za vreme odnosa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom sek*ualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu

Bol u donjem delu ledja

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem dijelu leđa, posetite ginekologa.

Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcioniše kako bi trebalo

Primijetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem ljekaru što prije.

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

Ako ste primijetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se ljekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

Autopijac.rs